Orthomoleculaire therapie

Het begrip orthomoleculair wil weergeven dat elke lichaamscel optimale hoeveelheden voeding nodig heeft in de juiste verhoudingen om gezond te zijn en alle functies te kunnen verrichten. De orthomoleculaire wetenschap is uit te splitsen in twee kennisgebieden: voedingsleer en therapie.

Orthomoleculaire Voedingsleer

De voedingsleer is gebaseerd op waardevolle nutriënten vanuit de voeding. Er wordt gestreefd naar een optimaal voedingspatroon, waarbij het risico op nutriënten tekort geminimaliseerd wordt. Dit houdt in: een gezonde, evenwichtige voeding, bij voorkeur biologisch, puur en natuurlijk. Er worden veel groenten, fruit, vis, schaal- en schelpdieren, gevogelte en noten aanbevolen, terwijl suikers (koolhydraten), transvet en omega-6 vetzuren worden afgeraden. De orthomoleculaire voedingsleer richt zich met name op preventie van ziekte en het verbeteren van de gezondheid en welzijn.

Orthomoleculaire Therapie

Door het leggen van verbanden tussen klachten en symptomen enerzijds en niet adequaat verlopende biochemische processen anderzijds, kan inzichtelijk worden gemaakt welke (micro)nutriënten verbeterend of genezend kunnen werken. Door gericht te werken met gezonde basisvoedingsmaatregelen en voedingssupplementen kan de in- en opname van de nodige (micro)nutriënten verhoogd worden. 

De nutriënten waar mee gewerkt wordt binnen de orthomoleculaire wetenschap zijn vitaminen, mineralen, spoorelementen, essentiële vetzuren, aminozuren. Tevens wordt gebruik gemaakt van vezels, probiotica, orgaanconcentraten, speciale suikers en hormoonachtige stoffen. De toepassing van deze stoffen zijn niet optimaal wanneer niet tevens de voeding aangepast wordt. 

Het belangrijkste uitgangspunt vanuit de orthomoleculaire therapie is de optimale voedingsstatus. De inname van nutriënten ligt vaak hoger dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Het ADH is een basis waarde om gebreksziekten te voorkomen. De optimale waarde ligt vaak hoger. Uiteraard zit hier ook een grens aan, bij overdosering gaat de gezondheid weer achteruit. Daarom is het zo belangrijk niet op eigen initiatief supplementen te gaan innemen. 

Met het begrip orthomoleculair wordt bedoeld dat elke lichaamscel optimale hoeveelheden voeding nodig heeft in de juiste verhoudingen om gezond te zijn en alle functies te kunnen verrichten. De orthomoleculaire wetenschap is uit te splitsen in twee kennisgebieden: voedingsleer en therapie.

Orthomoleculaire Voedingsleer

De voedingsleer is gebaseerd op waardevolle nutriënten (voedingsstoffen) vanuit de voeding. Er wordt gestreefd naar een optimaal voedingspatroon, waarbij het risico op tekorten geminimaliseerd wordt. Dit houdt in: een gezonde, evenwichtige voeding, bij voorkeur biologisch, puur en natuurlijk. Er worden veel groenten, fruit, vis, schaal- en schelpdieren, gevogelte en noten aanbevolen, terwijl suikers (koolhydraten), transvet en omega-6 vetzuren worden afgeraden. De orthomoleculaire voedingsleer richt zich met name op de preventie van ziekte en het verbeteren van de gezondheid en welzijn.

Orthomoleculaire Therapie

Door het leggen van verbanden tussen klachten en symptomen enerzijds en niet goed verlopende biochemische processen anderzijds, kan inzichtelijk worden gemaakt welke (micro)nutriënten verbeterend of genezend kunnen werken. Door gericht te werken met gezonde basisvoedingsmaatregelen en voedingssupplementen kan de in- en opname van de nodige (micro)nutriënten verhoogd worden. 

De nutriënten waar mee gewerkt wordt binnen de orthomoleculaire wetenschap zijn vitaminen, mineralen, spoorelementen, essentiële vetzuren en aminozuren. Tevens wordt gebruik gemaakt van vezels, probiotica, orgaanconcentraten, speciale suikers en hormoonachtige stoffen. De toepassing van deze stoffen zijn niet optimaal wanneer niet ook de voeding aangepast wordt. 

Het belangrijkste uitgangspunt vanuit de orthomoleculaire therapie is een optimale voedingsstatus. De inname van nutriënten ligt vaak hoger dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). De ADH is een basis waarde om gebreksziekten te voorkomen. De optimale waarde ligt vaak hoger. Uiteraard zit hier ook een grens aan. Bij overdosering gaat de gezondheid weer achteruit. Daarom is het zo belangrijk om niet op eigen initiatief supplementen te gaan innemen. 

Bezoekadres:

Landbouwstraat 1

1741 EG Schagen

  • Grey Facebook Icon

britta@huidklinieklinskens.nl

Tel: +31 224 215 247

© 2017 by Britta Meijers

 

Britta Meijers

 Orthomoleculair- en huidtherapeut